HELYZETKÉP A NÉMET BURGONYAPIACRÓL

Helyzetkép a német burgonyapiacról.

Mind a friss mind a feldolgozott burgonya árak emelkedésére kell számítaniuk a német vásárlóknak az aszályos időjárás nyomán kialakult áruhiány miatt. A helyzet drámai a terméskiesés elérheti a  40 százalékot, ha rövid időn belül nem változik az időjárás még rosszabb vége is lehet a szezonnak. A pusztító aszály stressz helyzetet okoz a növénynek amin az öntözés sem segít jelentősen.

Főleg a hasáb burgonya célú feldolgozásra alkalmas nagyobb méretű burgonyákból rendkívül alacsony a betakarítható mennyiség. A helyzet napról napra kritikusabb. A burgonya árak már most jelentősen meghaladják a tavalyi év színvonalát. A gazdák csak abban reménykedhetnek, hogy a terméskiesés okozta kieső bevételt legalább részben pótolhatják a magasabb árakon keresztül. Mivel az aszály miatt más európai országokban is alacsonyak a termésátlagok az úniós országokból származó import lehetősége is rendkívül korlátozott. Az únión kívüli országokból származó behozatal pedig nem csak drága, hanem a különféle burgonyabetegségek elleni védekezés miatt csak korlátozottan lehetséges.

 

Az Agrico elemzése a fenti helyzetről:

Mindezek a tények természetesen következményekkel járnak a hazai termelőkre nézve:

Mivel a többi jelentős burgonyatermelő ország helyzete is többé kevésbé hasonló a németországihoz a tendencia jól kalkulálható. Az étkezési burgonya ára  vélhetően fokozatosan emelkedni fog. Ennek mértéke nehezen becsülhető, de valószínű, hogy az utóbbi évek csúcsait meghaladja majd. A vetőburgonya árak szintén emelkedhetnek de arányaiban nem követik az étkezési mértékét.


Forrás: Magyar Mezőgazdaság című hetilap