Új támogatási feltételek

A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi étkezési burgonya előállításának biztosítása, a hazai vetésterület növelésének elősegítése érdekében kezdeményezte, hogy a burgonya is a termeléshez kötött támogatásra jogosult kultúrák közé kerülhessen.

A bejelentésre a Közös Agrárpolitika 2020-ig tartó rendszerében – a közvetlen támogatásokról szóló uniós alaprendelet (1307/2013/EU rendelet) felülvizsgálata keretében – csak idén nyílt lehetőség.

Az új feltételek alkalmazása 2017-től lehetséges. A burgonyára az ipari zöldségnövényekre vonatkozó főbb előírások alkalmazásával lehet támogatási kérelmet benyújtani, vagyis a legkisebb támogatható terület a termeléshez kötött támogatás igénybe vételéhez 1 hektár.

Főszabályként jelenik meg, hogy legalább 1 hektár SAPS jogosult területtel lehet az igénylést beadni. A SAPS támogatás igénylése esetében alkalmazandó általános feltételek melletti további előírás, hogy hektáronként meghatározott minimális mennyiségű szaporítóanyag használatát is igazolni kell. Mivel a vetőgumók méretét illetően eltérések lehetnek, három méretkategória lett megkülönböztetve a szaporítóanyag mennyiségi előírásnál.

 

 Gumóméret (mm)  Miniális gumószám (darab/hektár)  Miniális gumótömeg (kg/hektár)
 28-35  50.000  1.250
 35-45  38.000  2.000
 45-55  30.000  2.500

 

A minimális mennyiségű minősített szaporítóanyag használatának igazolása ugyanúgy történik, mint a többi kultúra esetében. Főszabály szerint (saját beszerzés esetén) a termelő a saját nevére szóló érvényes, fajra, fajtára, mennyiségre és fémzárszámra vonatkozó adatokat tartalmazó számlát tudja használni. Egyéb esetekben (pl. termeltetés) is van lehetőség az elszámolásra, melynek feltételeit a 9/2015. (III. 13.) FM-rendelet 14. §5) bekezdése rögzíti.

Azok a gazdálkodók, akik az új támogatást igénybe kívánják venni, már most figyeljenek a minősített szaporítóanyag igazolására! 

 

Eredeti cikk: 

0955 0001